Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Binder: for seven days; Fanshawe:African Sanctus

Binder: for seven days; Fanshawe:African Sanctus

Binder Károly for seven days / hét napra
***
Fanshawe: African Sanctus

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 24. vasárnap, 19:30

közreműködők:

Binder Károly – zongora
Benkó Ákos - dob
Fonay Tibor – bőgő
Pákai Petra- ének
Nagy Zsolt – dob
Premecz Mátyás – orgona
Birta Miklós – gitár
Simkó-Várnagy Mihály - basszusgitár
Budapesti Akadémiai Kórustársaság

vezényel : Hollerung Gábor
 
 A koncert első részében Binder Károly for seven days / hét napra című lemezének a bemutatójára kerül sor, mely lemezbemutatón Binder Károly trióra komponált gyönyörű balladái lesznek hallhatók. Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla grandiózus életműve mellett tisztán nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar őshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is.
 
David Fanshawe (1942-2010) angol zeneszerző, népzenetudós, felfedező. Zenei életműve a tradicionális és a crossroads között helyezkedik el. Legismertebb művét, az African Sanctus-t 1972-ben írta.
 
David édesapja angol vezérkari tiszt volt, aki hosszú ideig állomásozott Indiában. Innen eredt David ismeretlen kultúrák és az utazás iránti rajongása. Elmondása szerint már gyermekkora óta izgatta Afrika varázsa, és egyetemi évei alatt valóra váltotta dédelgetett álmát: nekivágott a kontinensnek. Amikor feltérképezte útját a Nílus 1200 km hosszú folyama mellett, feltűnt neki, hogy egy kereszt formájú utat járt be. Ebből jött a gondolat: egy földrajzi misét ír, amely a kultúrák, hagyományok, zenei világok ötvözésével egyesíti a föld népeit.
Végül 1969 és 1972 között utazta be Afrikát. Mint mondta: előtte már sokan felkeresték, beutazták ezt a varázslatos, csodálatos kontinenst, sokan beszámoltak az ott élő népek életmódjáról, kultúrájáról, de előtte még senki sem rögzítette zenéjüket, szertartásaikat. Hosszú útjai során bejárta Egyiptomot, Szudánt, Ugandát és Kenyát. Útján mindvégig elsősorban a zenei, kulturális felfedezés hajtotta. Szerencsés természete folytán könnyen teremtett kapcsolatot az ott élő emberekkel, bármilyen származásúak, vallásúak, kultúrájúak voltak is, mert mindig két cél vezérelte: a kíváncsiság (azaz a másik megismerése) és az alázatos tisztelet. Utazásai során együtt élt, együtt lélegzett az ott élőkkel, osztozott örömükben, bánatukban, részt vett szertartásaikon, betekintett "kulisszatitkaikba". Afrikai gyűjtéseiből született meg az African Sanctus, ez a rendkívül izgalmas zenemű, melyben eredeti afrikai hangfelvételeket kombinál élőzenével. A mű érdekessége, hogy a mise szövegeire komponált dallamok eredeti afrikai dallamok fölött, azokkal egyidőben szólalnak meg, többek között egy moszlim imával kombinálja a kórus Kyrie tételét.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

zenés játék két részben

Ajánló


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!