Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Barokk estek 2.

Barokk estek 2.

Johann Sebastian Bach: a-moll szvit (Werner Breig rekonstrukciója)
Johann Sebastian Bach: d-moll versenymű két hegedűre és vonósokra, BWV 1043
Georg Philipp Telemann: G-dúr zenekari szvit, „La Bizarre”, TWV 55.G2
Georg Philipp Telemann: G-dúr versenymű két brácsára, TWV 52.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 3. szombat, 15:30

Historikus együttesünkkel rövid története során a „régizenész” szakma kiválóságai foglalkoztak, köztük Sigiswald Kuijken, Reinhard Goebel, Jos van Immerseel, és a koncertünket most irányító Midori Seiler. A német–japán származású világhírű barokk hegedűs csak ebben az évadban másodszor dolgozik a Fesztiválzenekar barokk együttesével. Egy-egy produkciót ilyenkor hosszú műhelymunka előz meg, ahol az amúgy modern hangszeres muzsikusok elmélyülnek a régi zene historikus előadásmódjában. Midori Seiler és a barokk együttes ezúttal Bach, Telemann és Händel zenéjét hozza közelebb a közönséghez.

Bach négy zenekari szvitje közül talán a legnépszerűbb a vélhetően még Köthenben keletkezett h-moll szvit. A budapesti közönség nem a megszokott formájában hallhatja a művet, amely a zenetudósok feltételezése szerint eredetileg a-moll hangnemű volt, és vonószenekar szólaltatta meg. A Bach-tudós Werner Breig ezt a változatot rekonstruálta.

A zenetörténet hat Bach-hegedűversenyről tud, amelyek közül három elkallódott. A két hegedűre írott d-moll versenymű Bach és a lipcsei Collegium Musicum hangversenyein, a Café Zimmermannban szólalt meg. Mennyei szépségű lassú tételét Bach jeles 19. századi életrajzírója, Spitta „ének-igazgyöngynek” nevezte.

…noha már meglehetős számban csináltam efféléket, ezek nekem soha nem fakadtak igazán szívemből, de legalább annyi elmondható róluk, hogy nagyobb részüknek francia szabása van” – írja egyik életrajzában Georg Philipp Telemann, akitől a La Bizarre című szvit és a két violettára írott G-dúr concerto hangzik el. (A violetta a brácsa és a gamba közötti méretű hangszer volt, de kikopott a gyakorlatból, ezért a művet brácsán szokták előadni.)

Händel hamburgi, római és firenzei tartózkodásai után 1708 áprilisában Nápolyba utazott, ahol három hónapot töltött. Ebben a tapasztalatokban és élményekben gazdag időszakban született a hangverseny záró darabjaként elhangzó szopránkantáta, amelynek szövege a megözvegyült Julia Agrippina császárnő (i. sz. 15–59.) fiktív monológja, röviddel meggyilkolása előtt.

Ajánlatunk


Vagyis: Kelet-Európa vs. Nyugat-Európa, egy multikulti családba préselve, akik a szeretet ünnepén épp a szeretetért harcolnak, ami váratlan helyekről, ne adj’ Isten migránsokon keresztül is megérkezhet…

zenés játék két részben

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Ajánló


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

„Jön a fordulat. Tudom. Érzem. Már jön, aki azt fogja kiabálni: Félre! El az útból! És csak özönlik a többi…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!