Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


A legnehezebb szó / The Hardest Word

A legnehezebb szó / The Hardest Word

Richard R. O’Neill: A legnehezebb szó
A Független Színház július 27-ei magyarországi ősbemutatója a Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról szól. Jess nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követel jen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. július 27. csütörtök, 21:15

A monodráma bemutatja Jess  törékenységét  és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért. Hitvallása szerint néha az állampolgári engedetlenség marad az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a méltóságunknak.

A bemutatóra a július 27-28-án megrendezésre kerülő I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál keretében kerül sor. Az előadás előtt köszöntőt mond: Iain Lindsay, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete. A közönségtalálkozón jelen lesz az író, Richard R. O’Neill.
Közreműködők:
Író: Richard R. O’Neill
Fordította: Kondi Viktória
Lektorálta: Stemler Ágnes

Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó

Jess Smith: Dömök Edina

Bemutató helyszíne: Stúdió K Színház (Budapest, 9. kerület, Ráday utca 32.)
Bemutató időpontja: 2017. július 27., 20.15
Az előadás hossza: 30 perc
Közönségtalálkozó hossza: 60 perc

A színdarab háttere és hatása:

Jess Smith történetéből Richard R. O’Neill írt színdarabot, amelyet 2008-ban mutattak be az Edinburghi Storytelling Fesztiválon. A travellerek évszázadokon át tartó elnyomásának ügye akkor került az egyház látókörébe, amikor Russel McLarty lelkész meghallgatta Jess Smith előadását a fesztiválon. A bemutatón Jess Smith találkozott az egyház vezetőivel, és a 2011-es egyházi jelentés bevezetőjéből egyértelműen kiderül, hogy ez a találkozás indította el az egyházban a travellerek évszázados sérelmeiről szóló gondolkodást. Mikor Jess Smith elmesélte barátjának, a drámaíró Richard R. O’Neill-nek, hogy mit tervez, Richard azt ajánlotta, ír egy monológot Jess számára - ez a darab maga a felszólítás a bocsánatkérésre. Bár a miniszterelnök és az állam máig sem kért bocsánatot a skót travellerektől, a skót egyház 2012. május 25-én elnézést kért az elkövetett jogsértések és az embertelen bánásmód miatt.
Az előadás Nagy-Britannia-szerte, jelentős elismerést hozott az alkotóknak, számos egészségüggyel és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet munkáját inspirálta. A darab hatására sok roma nő kezdett el írni.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Az egyszerre szívszorító és mulatságos tragikomédiában két, egymástól távol élő nővér, az egykor szépségükről elhíresült Szkalla-lányok sokszínű, sokféle dinamikájú küzdelmét látjuk az idő múlásával, a méltósággal viselt öregedésért, a külvilág figyelméért, az emberi kapcsolatok megtartásáért.

Ajánló


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!